Etusivu

Survivalismi Wiki
Versio hetkellä 7. helmikuuta 2015 kello 10.55 – tehnyt Foobar (keskustelu | muokkaukset) (Linkkejä)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tervetuloa Survivalismi Wiki -sivustolle. Tämän wikin tarkoitus on kerätä helposti löydettäväksi preppaamiseen – eli selviytymiseen tai survivalismiin – liittyviä tietoja. Wikin muokkaaminen vaatii kirjautumista. kirjautuminen toimivalla sähköpostiosoitteella on pakollista spammin ehkäisemiseksi.

Voit aloittaa sisällön selaamisen selaamalla luokkia tai listaamalla kaikki sivut.

Mitä on survivalismi?

Survivalismi eli selviytyminen eli varautuminen tai preppaaminen, on valmistautumista mahdollisiin yllätyksiin tai kriiseihin arkielämässä. Survivalismi käsitteenä on syntynyt USA:ssa kylmän sodan aikana, jolloin joukko ihmisiä valmistautuivat Neuvostoliiton ydiniskua varten. Nykyisin survivalismi – varsinkin eurooppalainen – on pääasiassa varautumista arkisimpiin yllätyksiin. Survivalismi määritteenä on vaikea, koska saman määritelmän alle voidaan lukea normaali kotivaran ylläpitäminen, kuin varautumisreppujen (BOB) tarkka ylläpito ja BOL:n ja BIL:n raskas varustaminen. Yhtä kaikki, nykyaikainen eurooppalainen survivalismi on kaukana Doomsday Prepper:n kaltaisesta viihteestä.

Survivalismin muotoja on yhtä monta kuin on survivalistejakin. Muutama yhdistävä tekijä kaikista kuitenkin löytyy. Survivalistin halu elää ja selvitä. Näitä viettejä varten survivalisti kehittää taitojaan ja varusteitaan. Survivalisti ei erotu katukuvasta. Se elää normaalia elämää muiden ihmisten keskellä. Survivalistin ero massaan näkyy pieninä tekoina, näkkileipäpaketin sijaan hän ostaa kaksi. Toinen ostetaan varastoon, toinen käyttöön. Survivalistin ero massaan huomaa parhaiten silloin, kun jotain odottamatonta tapahtuu. Jos jostakin syystä sähköt katkeavat suurehkolta alueelta päiviksi, niin survivalistilla on valmis suunnitelma tämän varalle. Hänellä on heti tiedossa lähin taskulamppu, johon myös syttyy valo. Kynttilät valaisevat pimeyttä ja antavat hieman lämpöä. Suljetut kaupat ei tuota survivalistille ongelmia. Myös sähkötöntä viihdettä on tarjolla.

Jos käsitys survivalismista on korviin asti aseistuneesta henkilöstä, jolla on varastoituna maan alle satoja tai tuhansia tölkkejä ja loput tilasta on käytetty ammusten ja veden varastointiin, tällöin käsityksesi on vahvasti amerikkalaisviihteen värittämä. Todellisuus on tässä suhteessa paljon tylsempi.

Miksi uusi wiki?

Vaikka onkin jo olemassa yksi aihetta käsittelevä suomen kielinen wiki samasta aiheesta, niin katsoin tarpeelliseksi tehdä uuden. Idea lähti, kun suosittu – ja ainut – suomen kielinen survivalismia käsittelevä foorumi yllättäen lakkasi toimimasta ja samaan aikaan aikaisempi wiki oli hetken pois pelistä. Hätkähdin että suomenkielinen aineisto survivalismistä saattaa kadota hetkessä bittiavaruuteen. Hetken aikaa pystyssä oli ainoastaan yksi suomen kielinen sivusto ja vuosia sitten hylätty vanha foorumi ilmaisella palveluntarjoalla. Tästä lähti ajatus saada mahdollisimman hyvä informaatio kerättyä yhteen paikkaan, mitä jokainen voi sen halutessaan varmuuskopioida itselleen talteen. Näin mahdollinen sivuston katoaminen ei tarkoittaisi koko informaation täydellistä häviämistä.

Muokkaajaksi?

Tervetuloa! Mitä enemmän muokkaajia, sitä parempi. Wikisivustot tarvitsevat kaikenlaisia muokkaajia; heitä jotka kirjoittavat kerralla syvällisiä sivuja, heitä jotka haluavat luovat uusia sivuja lyhyellä tekstillä, kielipoliiseja, syntaksin viilaajia tai satunnaisia täydentäjiä. Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Jos haluat kirjoittaa vain yhdestä aiheesta tai korjata kerran jotakin, niin sekin on tervetullutta apua. Ylläpitoon saa myös yhteyttä sähköpostitse: admin@survivalismi.info

Linkkejä

Luokat:Yleistä